Praktische informatie

Met een nieuwe hobby beginnen kan veel vragen met zich meebrengen. Hieronder geven we informatie over aantal praktische zaken.

Medische keuring

Duiken is van zichzelf geen gevaarlijke sport. Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking kunnen echter, net als ieder ander mens, indicaties hebben waarbij ze extra op moeten letten of waardoor duiken niet verstandig is. Wij vragen van deelnemers om na de eerste zwembadles een medische keuring te hebben ondergaan. Dit kun je doen bij een duikarts die te vinden is op deze website. Daarnaast heeft de IAHD een netwerk van diverse medische (duik)specialisten die hun tijd en kennis beschikbaar stellen aan de IAHD. Deze mensen kunnen geraadpleegd worden voor een second opinion.

Verklaring van begrip

Om mee te kunnen doen aan een opleiding van de IAHD is een ondertekende verklaring van begrip noodzakelijk.

Begeleiding boven- en onderwater

Onder de kop 'organisatie' vindt je meer informatie over het team van begeleiders die met de deelnemers duikt. Echter, in het kader van een aantal privacy zaken zien wij bij sommige deelnemers graag dat een bekende van deze persoon (boven water) aanwezig is tijdens de duiklessen. Dit om hulp bij het omkleden te bieden en voor het geval er specifieke vragen zijn die de cursist niet kan beantwoorden. Er zijn echter ook mogelijkheden om samen een duikcursus te volgen, grenzen te verleggen en te ontdekken hoe makkelijker met de beperking van je buddy om te gaan. De band tussen beiden wordt hierdoor nog hechter. Want wat is er nu fijner en leuker om samen met je partner, dochter, zoon of vriend, de wonderschone onderwaterwereld te ontdekken en te verkennen?

Het zwembad in en uit

Voor mindervalide mensen zijn er verschillende opties om het zwembad in of uit te komen. In het zwembad in Alkmaar is het mogelijk om met behulp van een zwembadrolstoel het water in- en uit te gaan. De kantwacht zal deze lift bedienen en er staan begeleiders in het zwembad klaar om je te helpen. Daarnaast is er een trap met aan beide zijden armleuningen die tot de bodem van het ondiepe loopt (ongeveer 1 m diep). Je kunt met je eigen rolstoel tot aan de zwembadrand komen en dit is op gelijke hoogte met het water.

Ook in Lisse is er een ondiep (ongeveer 1 m diep) en een dieper deel van het zwembad. Hier is geen rolstoellift, maar ook hier is het water op gelijke hoogte met de rand van het zwembad. Vrijwilligers staan uiteraard ook op de kant klaar om te ondersteunen.

Opleiding

Als er een opleidingswens is bij de deelnemer of diens (toekomstige) duikpartner kan deze besproken worden met de betrokken IAHD instructeurs. In overleg zal vervolgens een plan worden gemaakt om deze opleiding vorm te geven en de doelstellingen te halen. Er komen aanvullende kosten kijken bij opleidingen.

Kosten

In Lisse verloopt lidmaatschap via Stichting De Zevensprong, zie hier de pagina over persluchtduiken op hun website. Deelnemers voor Alkmaar betalen direct aan Stichting (on)Beperkt Duiken. Voor beide locaties geldt dat de kosten per jaar (10 lessen) ongeveer uitkomen op €300 tot €350 per deelnemer. Het exacte bedrag kan per jaar of locatie verschillen en is mede afhankelijk van het aantal deelnemers en sponsoring. Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor actuele informatie.

Vertrouwenspersoon

Bij Stichting (on)Beperkt Duiken is geen ruimte voor ongewenst gedrag, zie ook de pagina Gedragsregels hierover. In eerste instantie wordt het bestuur graag geïnformeerd mocht er toch iets spelen. Indien begeleiders of deelnemers liever met een vertrouwenspersoon willen spreken hebben wij die, zowel intern als extern. In Alkmaar is momenteel één van de begeleiders vertrouwenspersoon, dit is gecommuniceerd naar de (ouders van) deelnemers en begeleiders. In Lisse kan contact opgenomen worden met de vertrouwenspersoon van Stichting De Zevensprong. Extern is er ook een mogelijkheid om via de IAHD met iemand te spreken.